Peka kruha
Sara Jurinčič Novice, Prispevki česen, domače stojnice, hidrolati, istra, krkavče, kulinarika, marmelade, namazi, oljčno olje, Vonj po istri
»Znaš kaku je blu en bot?« Je stavek, ki ga pogosto ponovijo naše none, ko nam razlagajo kaj vse so nekoč delale s svojimi rokami. Kljub omejenim sestavinam so bile v kuhinji prave mojstrice. To vemo po receptih, ki so se v našo kulturo prenesli vse do danes. Peka kruha je danes neki povsem samoumevnega, nekoč pa temu ni bilo tako. Kruh je bila visoko cenjena dobrina. To je bil doma prav vesel dogodek, ko ga je več družin hkrati peklo enkrat na teden. Otroci so vsako drobtino kruha zbrali, da ta ne bi padla na tla. Zelo spoštovan odnos do hrane nam pokaže, da je kljub trdnemu poljedelskemu delu v času revščine marsikje zmanjkal kakšen »bakon kruha« (kos kruha).
Nič ne diši lepše od pravkar pečenega kruha iz krušne peči. Kljub potrebnim sestavinam, ki so: moka, sol, voda, olje in kvas izpod vsakih rok hlebec kruha okusimo drugače. Nedvomno so se naše none močno trudile, da so skozi leta izurile tehniko v gnetenju testa in napravile dober hlebec, a so za okusen grižljaj le tega so pod svojimi prsti zamesile prav posebno sestavino – ljubezen.
Iz prave krušne peči bo tako kot nekoč po toplem kruhu dišalo tudi v Krkavčah. Ker kruha ne naredi moka, ampak roka vas vabimo, da svoje znanje in ljubezen zamesite tudi vi in se preizkusite v peki kruha, v soboto, 21. 9. 2024 ob 14:00, v hiši Vrešje. Prijave udeležencev so omejene!
Pripravila: Sara Jurinčič