10 let Vonja po Istri

Vonj_po_Istri_2018-267

Letošnje odvijanje dogodka Vonj po Istri v Krkavčah bo prav poseben dan, na katerem bomo s pogledom za nazaj obudili spomine skupnih deset let delovanja in povezovanja prebivalcev vasi, kjer se vaščani lahko predstavimo z istrsko kulinariko in kulturo na enem mestu.

Začetki prireditve pod imenom »Istrski večeri« so oživeli istrsko vasico in obudili običaje ter starodavno tradicijo praznovanja župnijskega zavetnika svetega nadangela Mihaela. Kulturni večer je bil sprva ovit v glasbeno dogajanje na vaškem trgu pred cerkvijo z nekaj tematskimi stojnicami. Ta se je kasneje skozi leta razvijal in preskočil v pristen dogodek, ki je v dogajanje zajel celotno vas.

Razširjena in bogata ponudba na stojnicah domačinov postavljenih ob poti do vaškega trga ponuja skrbno pridelane in izdelane dobrote kot so istrski česen, oljčno olje, vino, marmelade, vložena zelenjava, namazi in sladice ter razne zeliščne izdelke (hidrolati, kreme, …).  Poleg stojnic z domačimi izdelki so postavljene na ogled tudi t.i. tematske stojnice, na katerih so predstavljeni tradicionalni istrski običaji (istrska glasbila, oblačila, …)

Kulinarično doživetje okrona istrska kuhinja po svoji tradiciji. Ta odraža pestrost sestavin doma, na istrski zemlji, pridelanih pridelkov, katerim posebno noto dajejo lokalne začimbe. Spomnimo se zmagovalke kuharskega televizijskega šova Masterchef 2017, Sare Rutar, ki je v živo pripravila okusne mojstrske istrske jedi. Za učence osnovnih šol je bil to pravi izziv, saj so se med seboj pomerili v pripravi teh jedi za oceno najboljšega krožnika. Da bi ob vsem dogajanju ne bili lačni vsako leto gasilci PGD Krkavče poskrbimo za gostinsko ponudbo avtohtonih istrskih jedi kot so farmantonja mineštra (mineštra s koruzo), bakala s polento, česnova juha, frtalja s paski in ombolo z zeljem. Sladek aromatičen vonj je nedvomno zanesel marsikaterega sladkosneda do stojnice, kjer mlade gasilke pripravljajo vrhunske domače fritle.

Krkavče so poznane po svojih različnih turističnih atrakcijah. Zato so nepogrešljiv del prireditve predstavljali tradicionalno vodeni ogledi cerkve Sv. Mihaela, oljarne, krkavškega kamna, parka avtohtonih živali, živega muzeja Hiša Vrešje in samega vaškega jedra. Ob tem so prisluhnili zanimivim zgodbam o zgodovini vasi, si ogledali starinske predmete s prikazom življenja »nekoč«  in oranje avtohtonega belega istrskega goveda – Boškarina na kraju, kjer so to počeli naši nonoti in none ter v torklji okusili kvalitetno ekstra deviško oljčno olje, na katere so se obiskovalci podali.

Poleg obiskovalcev iz bližnjih krajev  so se dogodku pridružili obiskovalci slovenskih mest in nekaj tujcev – predvsem Avstrijcev, Nemcev in Italijanov. Med drugimi so vasico v času prireditve obiskali tudi igralci nanizanke Usodno vino.

Glavni prireditveni prostor na vaškem trgu pred cerkvijo je z vsakoletnim kulturnim programom predstavil številne skupine in posameznike. V ritmu istrske glasbe nas je vrtela folklorna skupina v šavrinskih nošah. Spomin na istrske pesmi so nam ponovno obudili pevci OŠ Šmarje, slovenska pevka Elda Viler, krkavški reperji Krkuča kunekšon in poustvarjalec istrske glasbene kulturne dediščine Rudi Bučar, ki s svojimi energičnimi nastopi že dolga leta s svojim glasom »kanta pu naše« (poje po naše) in obiskovalce ovija v mehke melodije, jih dvigne na noge ter poskrbi za prijetno vzdušje dolgo v večer.

Vonj_po_Istri_2018-170

Prireditev Vonj po Istri s svojim pristnim in domačim duhom že deseto leto vabi številne obiskovalce s katero domačini in gasilsko društvo PGD Krkavče dokazujejo, da je v tem kotičku zaledja Slovenske Istre veliko istrske kulinarike, kmetijstva ter običajev. Ob tem se za podporo dogodka zahvaljujemo Mestni občini Koper. Razlogov za zaradi katerih se obiskovalci vedno znova vračajo je veliko, saj so se utripi dogodka v vseh letih pri vsakem posamezniku zapisali pod kožo drugače. Kako pa ste vi dragi bralec/ka začutili utrip obiskanega Istrskega dogodka?

Vonj_po_Istri_2018-356