Vonj po Istri v Krkavčah

V Krkavčah se bo ta konec tedna odvijala prireditev Vonj po Istri, ki bo zajemala predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč nepogrešljivi del življenja na vasi.

Prireditev Vonj po Istri vam bo s svojo pristnostjo in iskrenostjo pričarala utrip ene izmed najstarejših vasi v Slovenski Istri v soboto, 30. septembra, med 9. in 19. uro. Obiskovalce vabimo, da obiščejo Krkavče, ki so poznane po svojih oljčnikih, oljarni, krkavškem kamnu, slikoviti arhitekturi, itd.

Glavni prireditveni prostor bo na čudovitem in edinstvenem vaškem trgu pred cerkvijo, ki leži na “živi” skali. Tam bo postavljen oder ter gostinska ponudba, ki bo ponujala avtohtone istrske jedi kot so česnova juha, mineštra s koruzo, bakala s polento, fritaja s paski, fritlje … Ob poti, ki pelje do vaškega trga, bodo postavljene stojnice, na katerih bodo domačini ponujali domače skrbno pridelane in izdelane tradicionalne dobrote, ki so bile skozi celotno zgodovino vasi njen zaščitni znak. Poleg že omenjenih stojnic z domačimi izdelki bodo postavljene na ogled tudi t.i. tematske stojnice, na katerih bodo predstavljeni tradicionalni istrski običaji (istrska glasbila, oblačila, …) in spominki, ki jih bodo izdelale pridne roke mladih krkavških gasilcev.

V želji, da bi otrokom približali stare običaje, bomo v sodelovanju z Osnovno šolo Šmarje pripravili kuharsko tekmovanje, v katerem bodo učenci svoje kuharske spretnosti predstavljali svojim idolom iz televizijskega šova Masterchef. Njihovi vrstniki pa bodo predstavili dramsko igro »Danes ni moj dan«.

Krkavče so poznane po svojih različnih turističnih atrakcijah. Zato bodo pomemben del prireditve predstavljali vodeni ogledi. Ker Krkavče slovijo kot “center slovenskega oljkarstva”, bo organiziran prevoz obiskovalce najprej zapeljal do najstarejše “torkle” (oljarne) v slovenski Istri, kjer bo prikazan postopek pridelovanja oljčnega olja, kot so ga poznali nekoč,  ter najmodernejši postopek, ki oljčna olja iz naše vasi uvršča med najboljša na svetu.

Vas Krkavče je bila poznana že v predrimskem obdobju, iz katerega izvira Krkavški (tudi Krkavčanski) kamen, ki bo naslednja postaja ogleda. Na poti proti središču vasi bo sledil še ogled avtohtonega istrskega goveda Boškarina, ki je največji evropski sesalec, domače “muše” (osla) in istrske ovce, ki so nekoč s svojim trdim delom in trmo domačinom omogočali preživetje. Naslednja postaja ogleda bo Hiša Vrešje, kjer bo obiskovalca popeljalo v preteklost prijetno okolje družinskega muzeja z istrskimi oblačili, glasbili in predmeti. Zadnja postaja ogleda bo v baročni cerkvi Sv. nadangela Mihaela, kjer bo predstavljena njena zgodovina, grb Mestne občine Koper, zvonik, ki je v času turških vpadov služil tudi kot obrambni stolp pred Turki, ki so že takrat poznali odlično krkavško oljčno olje, ter ostale zanimivosti. Obiskovalcem se bo na ogled postavilo tudi slikovito vaško jedro s svojimi strnjenimi uličicami.

Osrednji in zaključni del prireditve se bo odvijal na vaškem trgu pred cerkvijo. Takrat bodo iz grl okoliških pevcev zadonele istrske pesmi, folklorne skupine v šavrinskih nošah pa nas bodo zavrtele v ritmu istrske glasbe. Letos nas bosta zabavala Elda Viler in poustvarjalec istrske glasbene kulturne dediščine Rudi Bučar.

Veliko je torej razlogov, da se v soboto odpravite v Krkavče in doživite utrip zaledja slovenske Istre, saj Krkavče predstavljajo ikono istrskega načina življenja, istrskega kmetijstva, kulinarike ter običajev. Utrip, ki ga bodo začutili obiskovalci prireditve, najbolje opišejo verzi znamenitega rimskokatoliškega duhovnika, ki je med leti 1938 in 1963 župnikoval v naši soseščini, in se glasijo:

“Kar sem, si Istra ti mi dala, pečat si vžgala za vse dni, zato se vsaka moja pesem ob tvojih strunah uglasi.”