Vonj po Istri 2016

Že tretje leto zapored se je zadnji konec tedna v septembru v slikoviti vasici Krkavče odvijala prireditev Vonj po Istri. Organizatorji so tudi letos poskrbeli za nekaj novosti, ki so jih obiskovalci sprejeli z navdušenjem. Prvič smo lahko videli prikaz iskanja podzemnih gomoljev – tartufov. Te nam je na zanimiv način predstavila Sara Kocjančič, ki je s svojo izurjeno psičko globoko v zemlji našla bele in črne tartufe, imenovane tudi Istrsko zlato zaradi njihove visoke vrednosti. Obiskovalci so bili pravtako prvič priča pravemu kuharskemu šovu, na katerem so se v pripravi istrskih jedi pomerili učenci OŠ Anton Ukmar, OŠ Marezige in OŠ Šmarje. Česnovo juho, pljukance s tartufi in fritule, je z navdušenjem ocenjeval kuharski mojster Sašo Miljuševič, zmagovalec resničnostnega šova MasterChef in zmago podelil kuharjem z OŠ Anton Ukmar. Kljub temu je zelo pohvalil tudi vse ostale učence kuharje, kar pomeni da se za prihodnost istrske kuhinje ni za bati. Učenci so se izkazali tudi v dramski igri, saj smo na odru lahko videli gledališko predstavo z naslovom ‘Sapramiška in gasilci’, v izvedbi učencev OŠ Šmarje. Nad odlično predstavo so bili poleg obiskovalcev navdušeni tudi igralci TV nadaljevanke Usodno vino, ki so se prijazno odzvali povabilu organizatorjev. Obiskala sta nas vedno nasmejana Mojca Funkl (Dora) in Rok Matek (Robi).

Po lanskoletnem uspehu obuditve starega istrskega običaja, so si obiskovalci lahko letos ponovno ogledali oranje z boškarinom. Beli istrski vol »Boško« se je tudi letos izkazal v oranju pod vodstvom svojega lastnika Roberta Lisjaka. Predvsem mlajši obiskovalci so bili poleg fotografiranja z boškarinom navdušeni tudi nad oslom in ovcami, ki so se pasle na bližnjem pašniku.

Obiskovalci so se tudi letos podali na številne vodene oglede vasi, baročne cerkve Sv. Mihaela, istrske hiše Vrešje, krkavškega kamna in istrske oljarne. Prisluhnili so zanimivim zgodbam o zgodovini vasi, ki jih je slikovito pripovedoval vodič Pavlo Goja. V živem muzeju, hiši Vrešje, so si ogledali prikaz življenja ‘po starem’ in predmetov, ki so jih včasih uporabljali. V oljarni Ternav pa so se potrudili, da so obiskovalcem prikazali kako iz kvalitetnih plodov oljke nastaja najboljše ekstra deviško oljčno olje.

Dogodek so v celoto povezale stojnice na katerih so domačini ponujali domače pridelke in izdelke. Obiskovalci so lahko poizkusili domače marmelade, česen, olje, vino, različno vloženo zelenjavo, namaze, kroštole in še in še.  Na stojnicah so svoj pečat pustili ekološka kmetija Na robu, družina Pucer, družina Grižon, Jana Pavšek, turistična kmetija Histria Botanica, turistična kmetija Robivera, Lasa, družina Goja, Andreja. Posebna atrakcija je bila stojnica PGD Krkavče, kjer je bilo prikazano delovanje lokalnega gasilskega društva. Obiskovalce so navdušila tudi stara glasbila, istrske noše, orodje in slike.

Pester kulturni program se je odvijal na vaškem trgu pred cerkvijo, kjer so za pravo istrsko vzdušje poskrbeli člani zasedbe Vruja. Na odru se jim je pridružil zborček OŠ Šmarje pod vodstvo Suzane Čopi. O zanimivih vaških anekdotah so nam pripovedovale članice KUD Alojz Kocjančič. Poseben trenutek pa je bil nastop vaških raperjev Krkuča Kunekšon, ki so lahko svoje pesmi prvič predstavili na trgu, kjer so tudi nastale. Ob poslušanju glasbe so si obiskovalci lahko privoščili domačo istrsko hrano, pripravljeno izpod pridnih rok članov in članic PGD Krkavče. Pridišala je česnova juha, fritaja s paski, bakala s polento, domač kruh, fritule in še mnogo okusnih jedi.

Obiskovalci so bili nad ponudbo in prijaznostjo domačinov navdušeni in obljubili, da se v prihodnjem letu ponovno vrnejo v pravljično istrsko vasico – Krkavče.