Vonj po Istri 2015

Zadnja nedelja v septembru je v najstarejši slovenski istrski vasici – Krkavče že drugič zapored zadišalo po prireditvi ‘Vonj po Istri’, ki je poleg obiskovalcev iz bližnjih krajev privabila številne obiskovalce oddaljenih slovenskih mest in celo nekaj tujcev – predvsem Avstrijcev, Nemcev in Italijanov.

Prireditev se je ob 9:30 začela z mašo v cerkvi Sv. Mihaela, zavetnika vasi, kateremu v čast se dogodek prireja. Cerkev iz časa baroka je bila kot ena od glavnih turističnih znamenitosti vasi tistega dne zelo dobro obiskana. Poleg bogato okrašene notranjosti so bili obiskovalci navdušeni nad zanimivimi zgodbami vodiča Pavla Goja, ki je slikovito prikazal zgodovino vasi in grba Mestne občine Koper ter zvonika, ki je v času turških vpadov služil kot obrambni stolp. V okviru t.i. vodenih ogledov so si obiskovalci lahko ogledali tudi Hišo vrešje – živi muzej, ki nikogar od obiskovalcev ni pustil ravnodušnega ob prikazu nekdanjega življenja vaščanov v tradicionalnih istrskih oblačilih, ob glasbilih in ostalih predmetih iz preteklih obdobjih. Vas, ki slovi kot ‘center slovenskega oljkarstva’, v svoji bogati kulturni dediščini hrani celo najstarejšo torklo (oljarno) v slovenski Istri. Ta je obiskovalcem ponudila prikaz pridelovanja oljčnega olja, kot so ga poznali nekoč, ter najmodernejši postopek s katerim je moč pridobiti najkvalitetnejše oljčno olje. Novost in hkrati največjo atrakcijo letošnje prireditve je predstavljalo oranje z ‘boškarinom’, saj je organizatorjem uspelo obuditi že nekoliko pozabljen istrski običaj. Predvsem mlajši obiskovalci so bili navdušeni nad boškarinom, največjim evropskim sesalcem, ki ga je pri nas mogoče le redko opaziti. Njegov lastnik Robert Lisjak je povedal, da se v Sloveniji nahaja le 10 boškarinov, ki so kot zaščitena vrsta vola uvrščeni na Unescov seznam. Poleg številnih znamenitosti vasi so si obiskovalci lahko ogledali in se sprehodili med 15 stojnicami, kjer so lokalni pridelovalci ponujali številne domače pridelke in izdelke. Na njih se je našlo česen, vino, oljčno olje, vložene oljke, domače marmelade, številne vrste sira, domače pecivo, pirino moko, naravno kozmetiko in številne druge domače proizvode. Tematske stojnice so dopolnjevale nit samega dogodka, na katerih so bila predstavljena istrska oblačila in glasbila, med katerimi so obiskovalci lahko spoznali različne piščali in tamburice. Organizatorjem niti letos ni zmanjkalo inovativnosti, saj so izdelali svojo valuto ‘Krkučan’, preko katere je potekalo trgovanje in nakupovanje na stojnicah.

Organizator je dobro poskrbel, da se je vsakdo okrepčal z odlično domačo hrano. Izpod prstov dobrih kuharic in kuharjev iz vrst prostovoljnega gasilskega društva Krkavče je pridišal domač kruh, mineštra, česnova juha, bakala s polento, fritaja s paski, fritule in številne druge dobrote. Dogodek se je zaključil s pestrim kulturnim programom, na katerem so obiskovalci prisluhnili starim narečnim pesmim naših non in nonotov. Nastopili so Šavrinski godci, Dramska skupina VAL, MePZ Brnistra in Nipanike band ter Rudi Bučar z Moniko Babič.

Obiskovalci so prireditev zapuščali z velikimi nasmehi in polnimi želodčki ter željo, da se v prihodnje ponovno vrnejo v idilično istrsko vasico.