Istra v Krkavčah v vsej svoji lepoti

V soboto, 30. septembra, se je v Krkavčah že četrto leto zapored odvijala prireditev Vonj po Istri. Čaroben ambient ene izmed najbolj edinstvenih vasi v Slovenski Istri je navdušil številne obiskovalce iz celotne Slovenije, Italije in Hrvaške, ki so uživali v sončnem vremenu, nakupovali domače izdelke, okušali odlično hrano in vino, raziskovali zgodovino Istre ter prepevali ob zimzelenih melodijah Elde Viler in Rudija Bučarja.

Ob prihodu v Krkavče so vas z dobrodošlico pričakali gasilci PGD Krkavče, ki skrbijo za vrhunsko organizacijo prireditve. Dogajanje na prizorišču se je pričelo z odprtjem stojnic, kjer so domačini prodajali dobrote kot so česen, oljčno olje, marmelade, namaze, paradižnikove mezge, žganja, izdelke iz lavande, zeliščne hidrolate in ostale mamljive produkte. Na ploščadi pred cerkvijo je potekalo kuharsko tekmovanje učencev okoliških osnovnih šol. Tokrat so se v pripravi fritaje s paski in naklide preizkusile Marežganke in Štmarski čokoloni. Samo kuhanje in končne izdelke je ocenjevala Sara Rutar, zmagovalka letošnjega televizijskega šova Masterchef. Šmarski sošolci so kasneje odigrali dramsko igro z naslovom »Danes ni moj dan«, ki pripoveduje o ljubezenskih in šolskih težavah med odraščanjem.

Za lačne in žejne so poskrbeli gasilci PGD Krkavče, ki so za obiskovalce pripravili česnovo juho, farmantonjo mineštro, fritajo s paski, bakala s polento, ombolo z zeljem in domači kruh. Posladkali pa smo se lahko s fritli.

Že tradicionalno so bili za to priložnost organizirani vodeni ogledi cerkve Sv. Mihaela, oljarne, krkavškega kamna, parka avtohtonih živali, živega muzeja Hiša Vrešje in samega vaškega jedra, za katere so poskrbeli člani družine Goja, Ternav in Reja. Izredno zanimiv je bil prikaz iskanja tartufov, ki ga je vodila Sara Kocjančič. Ponovno je svojo moč pokazal boškarin, ki je pod vodstvom lastnika Roberta Lisjaka prikazal oranje, kot so ga poznali nekoč.

Zaključni del prireditve je predstavljal kulturni program, ki se je odvijal na čudovitem in edinstvenem vaškem trgu pred cerkvijo, ki leži na »živi« skali. Prvi so na oder stopili učenci in učiteljice Osnovne šole Šmarje pod mentorstvom Suzane Čopi Stanišić. Sledil je iskren in čustven nastop kraljice slovenske popevke Elde Viler, ko se je marsikateremu poslušalcu ob njenih zgodbah in melodijah orosilo oko. Za čudovit konec je s svojim energičnim nastopom poskrbel Rudi Bučar, eden izmed najbolj prepoznavnih poustvarjalcev istrske glasbe. Skupaj s krkavškimi raperji Krkuča Kunekšon so na domačem terenu prvič zapeli svežo Marijo Ištrijano. Pesmi kot so Tonća Girca in Mula Jole pa so na noge dvignile prav vse.

Prireditev Vonj po Istri je s svojo iskrenostjo in domačnostjo prav gotovo navdušila vse obiskovalce, ki so vsi po vrsti Krkavče zapuščali polni čudovitih vtisov in obljubili, da se drugo leto spet vrnejo. Na vsakem koraku se je čutila gostoljubnost domačinov, ki s to prireditvijo dokazujejo, da je tudi v zaledju Slovenske Istre velik kmetijski, gastronomski in turistični potencial, ki pa lahko pride do izraza le z iskrenim povezovanjem, sodelovanjem in avtentičnostjo.

Pripravil: Janko Lisjak